Showing posts with label Daily Rituals(Niti kanti). Show all posts
Showing posts with label Daily Rituals(Niti kanti). Show all posts

Monday, 2 August 2021

SPECIAL GENERAL KNOWLEDGE : DAILY NITIKANTI (RITUALS) OF LORD JAGANNATH (ODISHA)

 



1.Which is the first niti(ritual) of Lord Jagannath in daily rituals?

Ans: Dwaraphita and Mangala Alati


2.Which niti of Lord Jagannath means removal or taking off the clothes, dress,  

   flowers,tulasi etc.of the previous night.?

      Ans: Mailama


3.Which niti of Lord Jagannath means cleaning of teeth and bathing.

      Ans: Abakasa

4.Which niti of Lord Jagannath means the deities change their clothes and wear another 
   clean and  washed set.

      Ans: Mailama and Besa 

5.Which niti of Lord Jagannath  means the  morning breakfast of the deities.

   Ans: Gopala Ballabha Bhoga 


6.The morning meal  of Lord Jagannath is known as _______?   
 
   Ans: Kotha Bhoga or Raja Bhoga


7.Which is the last bhoga of the day offered to Lord Jagannath ?   
 
   Ans: Badasinghara Dhupa

8.Which is the last niti of the day of Lord Jagannath ?   
 
   Ans: Khata Sejalagi and Pahuda

9.What  is offered to all deities after each dhupa in   
   Lord Jagannath temple?   
 
   Ans: Alati