1.Which is the first niti(ritual) of Lord Jagannath in daily rituals?
Ans: Dwaraphita and Mangala Alati
2.Which niti of Lord Jagannath means removal or taking off the clothes, dress,
flowers,tulasi etc.of the previous night.?
Ans: Mailama
3.Which niti of Lord Jagannath means cleaning of teeth and bathing.
Ans: Abakasa
4.Which niti of Lord Jagannath means the deities change their clothes and wear another
clean and washed set.
Ans: Mailama and Besa
5.Which niti of Lord Jagannath means the morning breakfast of the deities.
Ans: Gopala Ballabha Bhoga
6.The morning meal of Lord Jagannath is known as _______?
Ans: Kotha Bhoga or Raja Bhoga
7.Which is the last bhoga of the day offered to Lord Jagannath ?
Ans: Badasinghara Dhupa
8.Which is the last niti of the day of Lord Jagannath ?
Ans: Khata Sejalagi and Pahuda
9.What is offered to all deities after each dhupa in
Lord Jagannath temple?
Ans: Alati


No comments:
Post a Comment